Köttguide : Fläsk

Mört och mångsidigt

Svenskt griskött håller en hög kvalitet. Det är tåligt, saftigt och mört. Och kan med framgång tillagas på många olika vis, bräseras, ugnsbakas, stekas och grillas. Det är också idealiskt för framställning av charkuterier som lufttorkad skinka, korv, pastej, paté och sylta.

Svinkött, griskött, fläskkött – kärt barn har många namn. Och termerna har skiftat genom historien. Ska man vara lite noga är den generella termen svinkött. Griskött är det svinkött som innehåller högst 50% fett. Det som är fetare benämner man fläsk, till exempel sidfläsk och bacon.

Fläskkotlett med bara salt, peppar och milda tillbehör, som gräddsås eller svampstuvning, tillhör det traditionella svenska köket, liksom fläskkorv, julskinka och stekt fläsk. Samtidigt är griskött så kulinariskt flexibelt att det även kan paras ihop med eldiga, örtiga, kryddiga, pikanta, söta och syrliga smaker. Runtom i världen smaksätts fläsk med allt från chili, rosmarin, nejlika, vitlök, ingefära, färsk och torkad frukt och citrusfrukter.