Grillsäsong

Vårstäda din kolgrill

  1. Börja med att tömma ur eventuell gammal aska och kolrester från förra säsongen. Skölj eller spola ur invändigt med vatten och torka rent med en fuktad trasa. Passa samtidigt på och kontrollera att det inte dykt upp några allvarligare rostangrepp.
  2. Fortsätt med att tvätta av grillen och locket utvändigt. Ljummet vatten och en fuktad trasa räcker bra.
  3. Nu har vi kommit fram till gallret, som vanligtvis inte ser så fräscht ut efter vintervilan. Även om det förekommer beläggningar och mögel är det ingen som helt fara. Gör bara så här: Fyll på med kol och tänd precis som om du skulle grilla, och låt gallret bli rejält varmt. I och med detta bränns alla tänkbara bakterier, beläggningar och mögel bort. Borsta rent gallret med en stålborste medan det ligger på grillen så går det enkelt. Kom ihåg att vända på gallret och borsta undersidan också. När grillen svalnat kan du avsluta med att diska av gallret med varmt vatten, sedan är den redo för sommarens härliga grillstunder!

Tips:

Det är bättre att rengöra och borsta av gallret precis innan du lägger på det som ska grillas. När gallret är varmt är det nämligen klart lättare att borsta bort beläggningarna. Med andra ord behöver du inte rengöra efter varje gång du kommer att grilla i sommar.