Hur djur blir mat - med branschens egna ord

I veckan publicerade branschorganisationen #SvensktKött filmen, som med branschens egna ord, beskriver hela kedjan om hur djur blir mat. Filmen visar upp djurens väg från gården till att bli mat, samt de människor som jobbar med djuren längst vägen.

Vi i Ögren-gruppen som inrymmer Skövde Slakteri, Mårtenssons, Engvall och Gudruns har verkat inom den svenska kött- och charkuteribranschen i mer än 40 år och vi välkomnar filmen som Svenskt Kött har publicerat. Vi värdesätter en ökad transparens i livsmedelskedjans alla steg och tror den är nödvändig för att svenska bönder, svenskt kött och svenska hantverkstraditioner inom vidareförädling skall stärkas in i framtiden.

Vi förstår att detta område skapar mycket känslor och det är därför viktigt att kunna bemöta frågor, funderingar och påstående med saklig information – säger Stefan Kylén, VD på Skövde Slakteri. Vi och våra branschkollegor har haft svårt att bemöta dessa viktiga frågor tidigare, något som vi behöver bli bättre på. I och med denna film hoppas vi kunna öppna upp för en sund och respektfull diskurs. Dessutom vill vi skicka ett tack till de som valde att ställa upp i filmen och sätta ord på djurens resa. 

Vi håller med svenskt kött när de skriver: 

Att samtala om etik och moral inom djurhållning blir alltmer nödvändigt eftersom polariseringen i de här frågorna ökar. Kommunikationen kring djurhållning och slakt blir särskilt känslostyrd och glappet mellan de som är för att djur hålls som mat och de som är emot ökar. Det är dags att vi som bransch, alla som jobbar med djuren och köttet varje dag berättar historien om vad vi gör och varför.

– Isabel Moretti, vd Svenskt Kött

Se filmen på #Svensktkött genom att klicka här.