← Recept

Spanos guldiga ärtbiffar

Ingredienser
  • 2 kg Gudruns vegansk ärtfärs
  • 1 kg fast potatis
  • 2 st gula lökar
  • 4 dl olivolja
  • 4 st vitlök solo
  • 3 msk dijonsenap
  • 2 msk sambal olek
  • 4 msk torkad timjan
  • 0,5 dl grönsaksbuljongspulver
  • 3 dl maizenapulver
  • 2 dl färsk hackad dill
  • 2 dl ströbröd
  • Panko ströbröd till panering
  • Rapsolja till stekning

Emil Spanos på Norrboda förskola lagar guldiga ärtbiffar på svensk gulärta med smak av dill, dijonsenap och vitlök.

Ca 50 stycken tillagningstid 1 timme

Börja med att koka potatisen mjuk, under tiden hacka lök och vitlök smått och stek dom i rapsolja till dom har mjuknat, ställ åt sidan för att svalna,

Lägg den kokta varma potatisen i en degblandare och häll på olivoljan, blanda ordentligt till konsistensen som liknar potatismos, låt svalna något medan du mäter upp dom övriga ingredienserna och höll dom ner i potatisblandningen, blanda ordentligt och låt sedan smeten stå i ca 10 min.

Forma smeten till bollar på 65–70 gram styck och platta till dom i pankoströbrödet och stek på mellan låg värme tills dom har fått fin färg

Servera gärna med lim & lökaioli samt örtris