25-30port (vuxna)
Tärna paprika och skiva lök. Stek på tillsammans med tomatpuré och socker.
Stek grönsakerna tills de blivit mjuka och för över till gryta. Tillsätt grovkrossade tomater, vinäger, paprikapulver, grönsaksbuljong, salt och peppar. Tillsätt eventuellt vatten vid behov.
Låt gå i ugn på 150C i 90min.
Tillsätt valfritt protein. Bräsera förslagsvis nötfärs, vegokebab, eller våran veganska ärtfärs och rör ner i grytan innan servering.
Servera som det är med klick gräddfil, gärna med ris alternativt färskt bröd. Garnera avslutningsvis med persilja.
Hoppas det smakar!
Grilla/sota skivad fänkål och morötter, lägg sedan i en skål täckt med plast för att ångas mjuka.
Lägg ärtprotein i en form, lägg i en 120 grader varm rök, och rök/värm tills dess att den är nästan helt torr.
Häll på 0,5dl olja och låt krispa till sig(tänk granola).
Hacka upp grönsakerna grovt och smaksatt med Citrusdust.
Pickles
2 dl strösocker
2 dl vitvinsvinäger
2 tsk Fredchill Chili/rostad vitlök
1 st morot
1 st fänkål
2 st paprikor
6 st rädisor
2 st blekselleristjälkar
Creme
3 dl gräddfil
I pkt morsjö kryddmix
1 dl hellmans
Jalapeños picklad
Tahini(efter smak)
Fredchill lime/chili
Det är grillteamet @AlltimeBBQ som är skapare till receptet och som användes under Grill SM 2023.
Köttfärslimpa med grekiska smaker, ca 100 portioner.
Gör köttfärslimporna en stund innan så den hinner svalna helt före den skärs upp. Servera med tomatsås, tzatziki, sallad och rostad potatis. *Färsen kan också användas till att forma biffar.
Tomas Wiklund, Krusboda skola, om Gudruns malda nötlever
Vi gillar den malda levern då den är bra förpackad och smidig att använda för att dryga ut annan färsrätt och höja järnhalten. Levern har en neutral doft och smak vilket gör den användbar i många rätter.
Emil Spanos på Norrboda förskola lagar guldiga ärtbiffar på svensk gulärta med smak av dill, dijonsenap och vitlök.
Ca 50 stycken tillagningstid 1 timme
Börja med att koka potatisen mjuk, under tiden hacka lök och vitlök smått och stek dom i rapsolja till dom har mjuknat, ställ åt sidan för att svalna,
Lägg den kokta varma potatisen i en degblandare och häll på olivoljan, blanda ordentligt till konsistensen som liknar potatismos, låt svalna något medan du mäter upp dom övriga ingredienserna och höll dom ner i potatisblandningen, blanda ordentligt och låt sedan smeten stå i ca 10 min.
Forma smeten till bollar på 65–70 gram styck och platta till dom i pankoströbrödet och stek på mellan låg värme tills dom har fått fin färg
Servera gärna med lim & lökaioli samt örtris
4 portioner
Gör så här:
Recept och bild Malin Nordblom, Instagram fabfoodieswede
Mail fabfoodieswede@hotmail.com
Cca 100 st á drygt 100 g
Gör såhär: