← Recept

Recept med Vegansk färs - av Svensk ärta

Spanos guldiga ärtbiffar

Ingredienser
  • 2 kg Gudruns vegansk ärtfärs
  • 1 kg fast potatis
  • 2 st gula lökar
  • 4 dl olivolja
  • 4 st vitlök solo
  • 3 msk dijonsenap
  • 2 msk sambal olek
  • 4 msk torkad timjan
  • 0,5 dl grönsaksbuljongspulver
  • 3 dl maizenapulver
  • 2 dl färsk hackad dill
  • 2 dl ströbröd
  • Panko ströbröd till panering
  • Rapsolja till stekning

Emil Spanos på Norrboda förskola lagar guldiga ärtbiffar på svensk gulärta med smak av dill, dijonsenap och vitlök.

Ca 50 stycken tillagningstid 1 timme

Börja med att koka potatisen mjuk, under tiden hacka lök och vitlök smått och stek dom i rapsolja till dom har mjuknat, ställ åt sidan för att svalna,

Lägg den kokta varma potatisen i en degblandare och häll på olivoljan, blanda ordentligt till konsistensen som liknar potatismos, låt svalna något medan du mäter upp dom övriga ingredienserna och höll dom ner i potatisblandningen, blanda ordentligt och låt sedan smeten stå i ca 10 min.

Forma smeten till bollar på 65–70 gram styck och platta till dom i pankoströbrödet och stek på mellan låg värme tills dom har fått fin färg

Servera gärna med lim & lökaioli samt örtris

 

 

 

 

 

 

Malin Nordbloms Chiligryta

Ingredienser
  • 400 gram bönfärs (min kom från Gudruns)
  • 1 gul lök finhackad
  • 3 pressade vitlökar
  • 400 gram vita bönor i tomatsås
  • 300 gram krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2-1 tsk chilipulver
  • 1/2 tsk chili flakes om du vill ha lite mer drag
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 liten finriven morot
  • 1/2 tsk mortlad spiskummin
  • 1 tsk buljongpulver
  • 3-4 msk olivolja eller rapsolja att steka i
  • persilja eller koriander att ha på toppen
  • Om du äter ost så kör ner en Parmesanostskalk i grytan, det ger god smak. Salta mindre isåfall!

4 portioner

Gör så här:

  1. Häll 2 msk olja i en panna med höga kanter och fräs löken på mellanvärme i 2 minuter.
  2. Blanda tomatpuréen med löken, och tillsätt sedan bönfärsen. Eventuellt behöver du hälla i lite ner olja. Fräs i cirka 3 minuter under omrörning.
  3. Häll i bönorna, buljongpulvret och de krossade tomaterna, rör runt ordentligt.
  4. Häll i chilipulver, (chili flakes), paprikapulver, den rivna moroten, spiskummin och rör runt. Om du vill ha parmesanost i chiligrytan så lägger du i den också.
  5. Pressa ner vitlöken, salta och peppra och smaka av.
  6. Låt stå och puttra lite och servera sedan.

Recept och  bild Malin Nordblom, Instagram fabfoodieswede

Mail fabfoodieswede@hotmail.com

 

Burgare av svensk ärta

Ingredienser
  • 6 kg färs av svensk ärta
  • 3 kg kokt potatis, mosad eller pressad
  • 1 kg kokt hirs
  • 400 g (1 pkt) solroskärnor, rostade och mixade
  • 1 kg stekt gul lök, hackad eller mixad
  • 100 g vitlök, mixad
  • 1 kg riven ost
  • 300 g (4 dl) potatismjöl
  • 50 g (0,5 dl) rökt paprikapulver
  • 200 g (2 dl) tomatpuré
  • 200 g (2 dl) dijonsenap
  • 200 g (2 dl) grönsaksbuljong
  • 50 g (0,5 dl) grovmalen svartpeppar
  • Rapsolja

Cca 100 st á drygt 100 g

Gör såhär:

  1. Koka hirsen enligt förpackningen, låt svalna.
  2. Rosta tomatpurén och paprikapulvret med lite rapsolja, låt svalna.
  3. Rör ihop ärtfärsen med potatisen och hirsen i en köksblandare.
  4. Blanda i den kalla tomat-och paprikablandningen och övriga kryddor.
  5. Tillsätt gul lök, vitlök, solroskärnorna, potatismjölet och rivna osten.
  6. Smaka av med salt och provstek en burgare.