← Recept

Recept med Vegansk färs - av Svensk ärta

Lecsó Vegetarisk gryta

Ingredienser
  • 2,5kg blandad paprika
  • 2kg grovkrossade tomater
  • 1kg gul lök
  • 50g socker
  • 50g tomatpuré
  • 5dl vinäger
  • 15g paprikapulver (söt) 
  • 15g grönsaksbuljong
  • 1% salt
  • 0,5% svartpeppar

25-30port (vuxna)

Tärna paprika och skiva lök. Stek på tillsammans med tomatpuré och socker. 

Stek grönsakerna tills de blivit mjuka och för över till gryta. Tillsätt grovkrossade tomater, vinäger, paprikapulver, grönsaksbuljong, salt och peppar. Tillsätt eventuellt vatten vid behov. 

Låt gå i ugn på 150C i 90min.

Tillsätt valfritt protein. Bräsera förslagsvis nötfärs, vegokebab, eller våran veganska ärtfärs och rör ner i grytan innan servering. 

Servera som det är med klick gräddfil, gärna med ris alternativt färskt bröd. Garnera avslutningsvis med persilja.

Hoppas det smakar! 

Vegetarisk Rulle

Ingredienser
  • 1 ark smördeg
  • 1 st fänkål
  • 3-5 st morötter
  • 600g Gudruns ärtfärs
  • AllTimeBBQ citrus dreamdust (krydda)
  • Zigges beef deluxe (krydda)
  • 2 st ägg
  • Olivolja

Grilla/sota skivad fänkål och morötter, lägg sedan i en skål täckt med plast för att ångas mjuka.

Lägg ärtprotein i en form, lägg i en 120 grader varm rök, och rök/värm tills dess att den är nästan helt torr.

Häll på 0,5dl olja och låt krispa till sig(tänk granola).

Hacka upp grönsakerna grovt och smaksatt med Citrusdust.

Pickles

2 dl strösocker

2 dl vitvinsvinäger

2 tsk Fredchill Chili/rostad vitlök

1 st morot

1 st fänkål

2 st  paprikor

6 st rädisor

2 st blekselleristjälkar

Creme

3 dl gräddfil

I pkt morsjö kryddmix

1 dl hellmans

Jalapeños picklad

Tahini(efter smak)

Fredchill lime/chili

 

Det är grillteamet @AlltimeBBQ som är skapare till receptet och som användes under Grill SM 2023.

Köttfärslimpa (grekiska smaker) från Krusboda skola

Ingredienser
  • 7 kg blandfärs (Gudruns)
  • 3 kg baljväxtfärs (Gudruns ärtfärs)
  • 1 kg nötleverfärs (Gudruns)
  • 1 kg stekt gul lök, hackad eller mixad
  • 1 kg feta ost, tärnad
  • 300 g (4 dl) potatismjöl
  • 100 g (1 dl) vitlök, mixad
  • ca 100 g (2 dl) torkad timjan
  • ca 100 g (2 dl) torkad rosmarin
  • ca 100 g (2 dl) spiskummin
  • ca 25 g (0,5 dl) malen kanel
  • ca 25 g (0,5 dl) malen vitpeppar
  • ca 200 g (2 dl) salt
  • Vatten

Köttfärslimpa med grekiska smaker, ca 100 portioner.

  1. Blanda de olika färserna, gula löken och vitlöken i en blandare till en jämn smet.
  2. Tillsätt salt, kryddorna och potatismjölet.
  3. Lägg i den tärnade fetaosten
  4. För att få en bra konsistens måste vatten tillsättas, smeten ska vara ganska lös men kunna formas till en limpa.
  5. Gör limporna direkt på ugnsbleck.
  6. Grädda i 140 grader kombivärme med 20 % ånga till innertemperaturen når 70 grader.

Gör köttfärslimporna en stund innan så den hinner svalna helt före den skärs upp. Servera med tomatsås, tzatziki, sallad och rostad potatis. *Färsen kan också användas till att forma biffar.

Tomas Wiklund, Krusboda skola, om Gudruns malda nötlever

Vi gillar den malda levern då den är bra förpackad och smidig att använda för att dryga ut annan färsrätt och höja järnhalten. Levern har en neutral doft och smak vilket gör den användbar i många rätter.

Spanos guldiga ärtbiffar

Ingredienser
  • 2 kg Gudruns vegansk ärtfärs
  • 1 kg fast potatis
  • 2 st gula lökar
  • 4 dl olivolja
  • 4 st vitlök solo
  • 3 msk dijonsenap
  • 2 msk sambal olek
  • 4 msk torkad timjan
  • 0,5 dl grönsaksbuljongspulver
  • 3 dl maizenapulver
  • 2 dl färsk hackad dill
  • 2 dl ströbröd
  • Panko ströbröd till panering
  • Rapsolja till stekning

Emil Spanos på Norrboda förskola lagar guldiga ärtbiffar på svensk gulärta med smak av dill, dijonsenap och vitlök.

Ca 50 stycken tillagningstid 1 timme

Börja med att koka potatisen mjuk, under tiden hacka lök och vitlök smått och stek dom i rapsolja till dom har mjuknat, ställ åt sidan för att svalna,

Lägg den kokta varma potatisen i en degblandare och häll på olivoljan, blanda ordentligt till konsistensen som liknar potatismos, låt svalna något medan du mäter upp dom övriga ingredienserna och höll dom ner i potatisblandningen, blanda ordentligt och låt sedan smeten stå i ca 10 min.

Forma smeten till bollar på 65–70 gram styck och platta till dom i pankoströbrödet och stek på mellan låg värme tills dom har fått fin färg

Servera gärna med lim & lökaioli samt örtris

 

 

 

 

 

 

Malin Nordbloms Chiligryta

Ingredienser
  • 400 gram bönfärs (min kom från Gudruns)
  • 1 gul lök finhackad
  • 3 pressade vitlökar
  • 400 gram vita bönor i tomatsås
  • 300 gram krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2-1 tsk chilipulver
  • 1/2 tsk chili flakes om du vill ha lite mer drag
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 liten finriven morot
  • 1/2 tsk mortlad spiskummin
  • 1 tsk buljongpulver
  • 3-4 msk olivolja eller rapsolja att steka i
  • persilja eller koriander att ha på toppen
  • Om du äter ost så kör ner en Parmesanostskalk i grytan, det ger god smak. Salta mindre isåfall!

4 portioner

Gör så här:

  1. Häll 2 msk olja i en panna med höga kanter och fräs löken på mellanvärme i 2 minuter.
  2. Blanda tomatpuréen med löken, och tillsätt sedan bönfärsen. Eventuellt behöver du hälla i lite ner olja. Fräs i cirka 3 minuter under omrörning.
  3. Häll i bönorna, buljongpulvret och de krossade tomaterna, rör runt ordentligt.
  4. Häll i chilipulver, (chili flakes), paprikapulver, den rivna moroten, spiskummin och rör runt. Om du vill ha parmesanost i chiligrytan så lägger du i den också.
  5. Pressa ner vitlöken, salta och peppra och smaka av.
  6. Låt stå och puttra lite och servera sedan.

Recept och  bild Malin Nordblom, Instagram fabfoodieswede

Mail fabfoodieswede@hotmail.com

 

Burgare av svensk ärta

Ingredienser
  • 6 kg färs av svensk ärta
  • 3 kg kokt potatis, mosad eller pressad
  • 1 kg kokt hirs
  • 400 g (1 pkt) solroskärnor, rostade och mixade
  • 1 kg stekt gul lök, hackad eller mixad
  • 100 g vitlök, mixad
  • 1 kg riven ost
  • 300 g (4 dl) potatismjöl
  • 50 g (0,5 dl) rökt paprikapulver
  • 200 g (2 dl) tomatpuré
  • 200 g (2 dl) dijonsenap
  • 200 g (2 dl) grönsaksbuljong
  • 50 g (0,5 dl) grovmalen svartpeppar
  • Rapsolja

Cca 100 st á drygt 100 g

Gör såhär:

  1. Koka hirsen enligt förpackningen, låt svalna.
  2. Rosta tomatpurén och paprikapulvret med lite rapsolja, låt svalna.
  3. Rör ihop ärtfärsen med potatisen och hirsen i en köksblandare.
  4. Blanda i den kalla tomat-och paprikablandningen och övriga kryddor.
  5. Tillsätt gul lök, vitlök, solroskärnorna, potatismjölet och rivna osten.
  6. Smaka av med salt och provstek en burgare.