← Recept

Leverpastej ugnsbakad från Krusboda skola

Ingredienser
  • 1 kg nötleverfärs, *halvtinad Gudruns
  • 2 gula lökar, hackad
  • 2 äpplen, skuren i bitar
  • 2 tsk timjan
  • 2 msk mejram
  • 3 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 äggulor
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 50 g kallt smör, i mindre bitar
  • 3 dl vispgrädde

Du behöver: En matberedare, avlång ugnsform (helst teflon), plastfolie och en lagom stor ugnsform till vattenbadet.

  1. Mjukstek lök och äpple i lite smör, lår svalna.
  2. Lägg den halvtinade levern, lök och äppelblandningen i matberedaren.

*Kylan i leverfärsen gör att pastejen hålls kall under hela beredningen och smeten får en bättre konsistens.

  1. Mixa en kort stund, krydda med timjan, mejram och vitpeppar.
  2. Knäck i ägg och äggula och mixa vidare med grädden till en slät smet.
  3. Tillsätt smörbitarna och vetemjölet och mixa några varv till smörbitarna och mjölet är väl ihop blandat.
  4. Salta – gör man i slutet för saltet binder ihop smeten.
  5. Klä ugnsformen med plastfolie och häll därefter i smeten.
  6. Lägg pastejformen i den större ugnsformen fyll upp med vatten till ½ formen.
  7. Grädda i 120 grader i kombivärme med 20 % ånga i ca 75 minuter eller innertemperaturen når 72 grader. Går även bra att grädda utan ånga om inte ugnen har den funktionen.
  8. Låt svalna och stjälp upp leverpastejen.

Bred sedan en rejäl bit pastej på en macka med smörgåsgurka på toppen och njut!