Köttfärslimpa med grekiska smaker, ca 100 portioner.
Gör köttfärslimporna en stund innan så den hinner svalna helt före den skärs upp. Servera med tomatsås, tzatziki, sallad och rostad potatis. *Färsen kan också användas till att forma biffar.
Tomas Wiklund, Krusboda skola, om Gudruns malda nötlever
Vi gillar den malda levern då den är bra förpackad och smidig att använda för att dryga ut annan färsrätt och höja järnhalten. Levern har en neutral doft och smak vilket gör den användbar i många rätter.
Thomas Granberg på Myråsskolan i Borås lagar kalkonfärsbiffar med nötlever. Receptet är beräknat till 100 portioner.
Gör såhär:
1. Koka potatis, kyl ned och riv
2. Bland kalkonfärs, leverfärs, riven potatis, vispgrädde, potatismjöl & alla kryddor till en jämn smet
3. Gör ett stekprov och smaka av
4. Forma till 100g stora biffar & stek tills innertemperaturen är 72°C
Du behöver: En matberedare, avlång ugnsform (helst teflon), plastfolie och en lagom stor ugnsform till vattenbadet.
*Kylan i leverfärsen gör att pastejen hålls kall under hela beredningen och smeten får en bättre konsistens.
Bred sedan en rejäl bit pastej på en macka med smörgåsgurka på toppen och njut!