← Recept

Recept med Nötlever

Köttfärslimpa á la Gudruns

Ingredienser
  • 1kg köttfärs
  • 100g lök
  • 80g vitt bröd (ca: 2 skivor)
  • 2 ägg
  • 1dl laktosfri mjölk/grädde
  • 18g salt
  • 6g örtsalt/ allkrydda
  • 3g svartpeppar
  • 3g vitpeppar
  • 1 tsk mejram
  • 5-10% nötlever

Receptet är till ca 15 barn

Sätt ugnen på 200C

Riv gullök fint. Bryn i smör och ställ åt sidan.

Blötlägg två skivor färskt bröd i mjölk alt grädde. Kläm ur.

Blanda färs med ägg och kryddor.

Tillsätt bröd och lök. Blanda väl.

Addera NÖTLEVER, ca: 5-15% av totalvikten. För förskolor rekommenderas 5-10% för att bibehålla ursprunglig smak.

Forma till två avlånga limpor och grädda i ugn under folie i ca: 20 min. Ta därefter av folien och grädda i ytterligare 10 min (till en innertemperatur av 68C). 

Servera på klassiskt vis med potatis, gräddsås och en god gelé eller lingon. 

Lecsó Vegetarisk gryta

Ingredienser
  • 2,5kg blandad paprika
  • 2kg grovkrossade tomater
  • 1kg gul lök
  • 50g socker
  • 50g tomatpuré
  • 5dl vinäger
  • 15g paprikapulver (söt) 
  • 15g grönsaksbuljong
  • 1% salt
  • 0,5% svartpeppar

25-30port (vuxna)

Tärna paprika och skiva lök. Stek på tillsammans med tomatpuré och socker. 

Stek grönsakerna tills de blivit mjuka och för över till gryta. Tillsätt grovkrossade tomater, vinäger, paprikapulver, grönsaksbuljong, salt och peppar. Tillsätt eventuellt vatten vid behov. 

Låt gå i ugn på 150C i 90min.

Tillsätt valfritt protein. Bräsera förslagsvis nötfärs, vegokebab, eller våran veganska ärtfärs och rör ner i grytan innan servering. 

Servera som det är med klick gräddfil, gärna med ris alternativt färskt bröd. Garnera avslutningsvis med persilja.

Hoppas det smakar! 

Köttfärslimpa (grekiska smaker) från Krusboda skola

Ingredienser
  • 7 kg blandfärs (Gudruns)
  • 3 kg baljväxtfärs (Gudruns ärtfärs)
  • 1 kg nötleverfärs (Gudruns)
  • 1 kg stekt gul lök, hackad eller mixad
  • 1 kg feta ost, tärnad
  • 300 g (4 dl) potatismjöl
  • 100 g (1 dl) vitlök, mixad
  • ca 100 g (2 dl) torkad timjan
  • ca 100 g (2 dl) torkad rosmarin
  • ca 100 g (2 dl) spiskummin
  • ca 25 g (0,5 dl) malen kanel
  • ca 25 g (0,5 dl) malen vitpeppar
  • ca 200 g (2 dl) salt
  • Vatten

Köttfärslimpa med grekiska smaker, ca 100 portioner.

  1. Blanda de olika färserna, gula löken och vitlöken i en blandare till en jämn smet.
  2. Tillsätt salt, kryddorna och potatismjölet.
  3. Lägg i den tärnade fetaosten
  4. För att få en bra konsistens måste vatten tillsättas, smeten ska vara ganska lös men kunna formas till en limpa.
  5. Gör limporna direkt på ugnsbleck.
  6. Grädda i 140 grader kombivärme med 20 % ånga till innertemperaturen når 70 grader.

Gör köttfärslimporna en stund innan så den hinner svalna helt före den skärs upp. Servera med tomatsås, tzatziki, sallad och rostad potatis. *Färsen kan också användas till att forma biffar.

Tomas Wiklund, Krusboda skola, om Gudruns malda nötlever

Vi gillar den malda levern då den är bra förpackad och smidig att använda för att dryga ut annan färsrätt och höja järnhalten. Levern har en neutral doft och smak vilket gör den användbar i många rätter.

Kalkonfärsbiffar

Ingredienser
  • Potatis skalad 2,5kg
  • Kalkonfärs 7kg
  • Ungnötslever 2kg (Gudruns)
  • Vispgrädde 1l
  • Potatismjöl 100g
  • Salt med jod 50g
  • Lökpulver 10g
  • Vitpeppar malen 10g
  • Paprika pulver 10g
  • Timjan torkad 10g
  • Koriander malen 10g
  • Margarin mjölkfritt flytande 200g

Thomas Granberg på Myråsskolan i Borås lagar kalkonfärsbiffar med nötlever. Receptet är beräknat till 100 portioner.

Gör såhär:

1. Koka potatis, kyl ned och riv

2. Bland kalkonfärs, leverfärs, riven potatis, vispgrädde, potatismjöl & alla kryddor till en jämn smet

3. Gör ett stekprov och smaka av

4. Forma till 100g stora biffar & stek tills innertemperaturen är 72°C

Leverpastej ugnsbakad från Krusboda skola

Ingredienser
  • 1 kg nötleverfärs, *halvtinad Gudruns
  • 2 gula lökar, hackad
  • 2 äpplen, skuren i bitar
  • 2 tsk timjan
  • 2 msk mejram
  • 3 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 äggulor
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 50 g kallt smör, i mindre bitar
  • 3 dl vispgrädde

Du behöver: En matberedare, avlång ugnsform (helst teflon), plastfolie och en lagom stor ugnsform till vattenbadet.

  1. Mjukstek lök och äpple i lite smör, lår svalna.
  2. Lägg den halvtinade levern, lök och äppelblandningen i matberedaren.

*Kylan i leverfärsen gör att pastejen hålls kall under hela beredningen och smeten får en bättre konsistens.

  1. Mixa en kort stund, krydda med timjan, mejram och vitpeppar.
  2. Knäck i ägg och äggula och mixa vidare med grädden till en slät smet.
  3. Tillsätt smörbitarna och vetemjölet och mixa några varv till smörbitarna och mjölet är väl ihop blandat.
  4. Salta – gör man i slutet för saltet binder ihop smeten.
  5. Klä ugnsformen med plastfolie och häll därefter i smeten.
  6. Lägg pastejformen i den större ugnsformen fyll upp med vatten till ½ formen.
  7. Grädda i 120 grader i kombivärme med 20 % ånga i ca 75 minuter eller innertemperaturen når 72 grader. Går även bra att grädda utan ånga om inte ugnen har den funktionen.
  8. Låt svalna och stjälp upp leverpastejen.

Bred sedan en rejäl bit pastej på en macka med smörgåsgurka på toppen och njut!