Receptet är till ca 15 barn
Sätt ugnen på 200C
Riv gullök fint. Bryn i smör och ställ åt sidan.
Blötlägg två skivor färskt bröd i mjölk alt grädde. Kläm ur.
Blanda färs med ägg och kryddor.
Tillsätt bröd och lök. Blanda väl.
Addera NÖTLEVER, ca: 5-15% av totalvikten. För förskolor rekommenderas 5-10% för att bibehålla ursprunglig smak.
Forma till två avlånga limpor och grädda i ugn under folie i ca: 20 min. Ta därefter av folien och grädda i ytterligare 10 min (till en innertemperatur av 68C).
Servera på klassiskt vis med potatis, gräddsås och en god gelé eller lingon.
25-30port (vuxna)
Tärna paprika och skiva lök. Stek på tillsammans med tomatpuré och socker.
Stek grönsakerna tills de blivit mjuka och för över till gryta. Tillsätt grovkrossade tomater, vinäger, paprikapulver, grönsaksbuljong, salt och peppar. Tillsätt eventuellt vatten vid behov.
Låt gå i ugn på 150C i 90min.
Tillsätt valfritt protein. Bräsera förslagsvis nötfärs, vegokebab, eller våran veganska ärtfärs och rör ner i grytan innan servering.
Servera som det är med klick gräddfil, gärna med ris alternativt färskt bröd. Garnera avslutningsvis med persilja.
Hoppas det smakar!
Köttfärslimpa med grekiska smaker, ca 100 portioner.
Gör köttfärslimporna en stund innan så den hinner svalna helt före den skärs upp. Servera med tomatsås, tzatziki, sallad och rostad potatis. *Färsen kan också användas till att forma biffar.
Tomas Wiklund, Krusboda skola, om Gudruns malda nötlever
Vi gillar den malda levern då den är bra förpackad och smidig att använda för att dryga ut annan färsrätt och höja järnhalten. Levern har en neutral doft och smak vilket gör den användbar i många rätter.
Thomas Granberg på Myråsskolan i Borås lagar kalkonfärsbiffar med nötlever. Receptet är beräknat till 100 portioner.
Gör såhär:
1. Koka potatis, kyl ned och riv
2. Bland kalkonfärs, leverfärs, riven potatis, vispgrädde, potatismjöl & alla kryddor till en jämn smet
3. Gör ett stekprov och smaka av
4. Forma till 100g stora biffar & stek tills innertemperaturen är 72°C
Du behöver: En matberedare, avlång ugnsform (helst teflon), plastfolie och en lagom stor ugnsform till vattenbadet.
*Kylan i leverfärsen gör att pastejen hålls kall under hela beredningen och smeten får en bättre konsistens.
Bred sedan en rejäl bit pastej på en macka med smörgåsgurka på toppen och njut!